Çarşamba , 7 Haziran 2023
Güncel

SQL

Mysql ve Mssql Veritabanları Yazılım Derslerini Cihan Blog SQL’den takip edebilirsiniz.

PDO ile Çoklu Silme İşlemi

PHP yazılımı yapıyorsanız ve PDO’ya yeni geçiş yaptıysanız çoklu ürün silme gibi bir SQL sorgusunda zorlanmanız kaçınılmaz. Örneğin alışveriş sepetiniz var ve sepette 42 ürün var. Bu 42 ürünün 32 si silinmek isteniyor. mysql olarak sorgumuz nasıldı ? Array olarak silinecek ID’leri alırız. Array_map ile tüm değerlerin integer mı değil mi doğrulamasını intval kullanarak yaparız. Devamını Oku »

SQL Birden Fazla Kayıtları Bulmak

Veritabanında çalışma yaparken bazen birden fazla olan kayıtları bulmanız gerekebilir. Bunu bir örnekle açıklamaya çalışalım. Bir ürüne ait barkod alanı olduğunu varsayalım. Siz bu alanı bir şekilde hata ile birden fazla aynı barkod tanımladınız. Mesela A-B ürün C-D ürünü ve E-F ürünleri için sırasıyla 111 – 222 – 333 gibi barkod tanımladınız. Siz 111’i arattırdığınızda A ve B, 222’yi arattırdığınızda ... Devamını Oku »

İşte Matematik Budur: Kümelerle SQL Cümleleri

Bilgisayarın bizzat matematik olduğunu anlamayanlar için güzel bir konudur. Girdiğiniz her sitede bilmeden gezinirken yukarıda görülen sorguları çalıştırmaktasınız. Facebook’a benim arkadaşlarıma bakarken, videoları listelerken vs. bunlar hep çalışıyor. İşte bu işin temelinde matematik ve kümeler vardır. Matematik severler için kümeler hiç de öyle sıradan konular değildir. Hele hele matematik bölümü öğrencisi olan biriyseniz ve soyut matematik derslerine girdiyseniz… SQL Tabloları ... Devamını Oku »

MySQL Workbench

Mysql ile çalışanlar için olmazsa olmaz diyebileceğim bir veritabanı yönetimi sistemi (DMS : Database Management System) Mysql Workbench ile tam anlamıyla veritabanınıza hakim olacaksınız. Sanki excel’de satır düzenliyor gibi satır düzenleyebilir. Excel’de satır siliyor gibi satır silme işlemi yapabilirsiniz. Gelişmiş arayüzü ile bir çok SQL sorgusu sizin yerinize yapacaktır. Ayrıca veritabanı yedeği alma, tablo dizaynı, akış diyagramlarını da Workbench ile ... Devamını Oku »

WordPress İçin Önemli SQL Sorguları

WordPress kullanıyorsanız ve veritabanınızın şiştiğinden şikayetçi iseniz veya WordPress sitenizi taşıyacaksanız bu yazıyı dikkatle okumanızı öneriririm. Sizinle 14 SQL sorgusunu paylaşacağım. Tabi bu işlemleri yapmadan önce veritabanı yedeğinizi almanızı öneririm. Hatta gerekirse yedekten localhost üzerinde denemelerinizi yapabilirsiniz. Ondan sonra bu SQL sorgularını kullanabilirsiniz. Yedek almadan çalışıp da başına sıkıntı açan beni bulmasın lütfen 🙂 1. Site Adresi ve Anasayfa Adresi ... Devamını Oku »

Mysql Front SQL Editörü

Mysql yönetimi için genelde phpmyadmin kullanıyordum. Fakat sürekli şifre gir vs. insanı yoruyordu. Localhosttaki gibi çalışmak istiyordum. Mysql Front yeni keşfim diyebilirim. Gerçekten veritabanı yönetimi için çok güzel bir program. Programda çoklu veritabanı şifrelerle kayıt yapılıyor. Tek tıkla direk bağlantı sağlanıyor. Tıpkı localhostta bağlantı yapıyor gibisiniz. Yazdığınız sorgular log tutuluyor. Eski sorgularınıza da ulaşabilirsiniz. Ayrıca excelde bir hücre düzenliyor gibi ... Devamını Oku »

SQL: Çoklu Tablodan Çoklu Silme

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere birden fazla tabloyu birleştirip (join) o birleştirme sonucundaki alanları silmeyi göstereceğim. Umarım kolaylıkla anlaşılır bir dilde aktarabilirim. Diyelim ki bir Forum Veritabanı var elinizde ve çoklu silme işlemi yapacaksınız. Burada yapıyı şöyle düşünelim. Bir post(mesaj) tablomuz bir de thread(konu) tablomuz olsun. Bizim amacımız post ve thread tablolarını joinlemek ve delete işlemini uygulamak. Devamını Oku »

Veritabanı Karakter Problemi

Veritabanı taşıması veya düzenlemesi esnasında türkçe karakterlerde problem olduğunu mu gördünüz ? 4-5 GB’lık bir veritabanınız var ve ne yapacağınızı bilemiyor musunuz ? Endişe etmeyin. Aynı problemi ben de sizin gibi çok önceleri yaşamıştım. Bu konuda bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Türkçe’deki bize problem çıkarak karakterler nelerdir ? Devamını Oku »

SQL Kitabı

Web dünyasına webmaster olarak girmek istiyorsanız sizin için çok önemli bir kitap tavsiye etmek istiyorum. SQL yapısını anlamak veritabanı yönetiminde size oldukça yardımcı olacaktır. Mysql, Mssql vs. sql sistemlerinin genel mantığını anlatan bu kitap ile SQL yapısını anlayacak ve yazdığınız dile göre syntax’ı bilmeniz durumunda rahatlıkla sql sorguları yazabileceksiniz. Ben çok faydasını gördüm ve PHP çalışmalarımda Mysql’i anlamak için bu ... Devamını Oku »

Database Tasarımını Aceleye Getirmeyin

Database Tasarımı aceleye gelmemesi gereken bir konu. Maalesef bir çok arkadaşım bu konuya gereken hassasiyeti gösteremiyor. Adeta sıradan bir şey gibi çok lakayd davranıyor. İnanın kot pantolonunun arkasında database tablosu çizimleri taşıyan arkadaşım bile oldu. Bu tarz davranışlar etkili bir site yapılamamasına sebebiyet veriyor. Ne yaparsanız yapın database yapısını ciddi’ye alın. Baştan savma yapmayın. Database yapısını oluştururken aşağıdaki verdiğim konulara ... Devamını Oku »