Herkes PHP Öğrenmek İstiyor
Bu PHP’de ne var anlamıyorum desem yeridir. Çevremde bir çok kişi nasıl PHP kodlama yaparım diye soruyor. Öyleleri var ki daha bir html tag bilmeden PHP öğrenmek istiyor. Acaba PHP’nin söyleminde mi artistlik var ? Yoksa hakikaten mi öğrenmek istiyorlar. Vallahi sırf bu yüzden 20 yıl sonrasını çok merak ediyorum. Sanırım herhalde 12-13 yaşındaki çocuklar bile bugünün üst sınıf sayılan sitelerini yapabilecek konuma gelecek. Artık ne kadar bir rekabet olur bilemem.
PHP Öğrenmek
PHP öğrenmek isteyen kişilere sadece şunu demek isterim. PHP sabır ve emek ister. Öyle bir hevesle olacak iş değildir. PHP öğrenmek isteyen öğrencilikten talebeliğe terfi etmelidir. Yani her önüne konanı ezberlemeyi adet edinmiş öğrenci kimliğimizden kurtulup bizzat fikir yürüten ve bilgiyi talep eden talebeler olmalıyız.
PHP Başlangıç Öğeleri
PHP’ye başlangıç için HTML bilginiz kesinlikle olmalı. Eğer HTML Bilginiz yoksa hiç boşa kasmayın. Önce HTML’e geçiş yapın. Alfa yayınları Herkes için HTML ve XHTML kitabındaki 10. üniteye kadar gelmeniz size PHP temeli için yeterli olacaktır. Buraya kadar formlar, tablolar ve genel html etiketleri öğretilecektir.
İleri Düzey PHP
Peki ileri düzey PHP için neler gerekli ? Vallahi çok şey gerekli çok. Öyle kolay da değil. Şimdi sıralayalım.
- Ajax
-
Javascript
-
Jquery
-
CSS
-
Regex
-
SQL
Ajax Nedir ?
Ajax sitemizdeki herhangi bir eylemi sayfa kapanıp açılmadan server ile iletişim kurar ve ilgili alana veriyi çeker. Bu ise sitenize artistik bir görünüm kattığı gibi hız da katar.
Javascript Nedir ?
PHP’de yönetim paneli hazırlarken veya hata sayfaları vs. çıkarırken kullanabileceğiniz bir programlama dilidir. Javascripti aslında bunlarla sınırlamak doğru değildir. Ama genel kullanımı böyle olduğu için böyle yazdım
Jquery Nedir ?
Google’ın bile kullandığını itiraf ettiği bir uygulamadır. Form, Arama gibi uygulamalarınızda işlevsellik sağlar.
CSS Nedir ?
Aslında CSS anlatmakla bitmez. CSS yani Cascading Style Sheets, HTML’in hantal sayfa şablonları oluşturma etiketlerinin yerine geliştirilmiş bir dildir. HTML etiketlerine ekstra özellikler katabilir ve sitenizin hızına hız katabilirsiniz.
Örneğin bir çok tablolardan oluşan bir site tablo etiketi olmayan bir siteden daha yavaş açılacaktır. Çünkü tablosuz css sitelerde onlarca satır kod yazmak yerine bir style.css dosyasına kodları yazılır. Bu kodlar çok az olduğundan scriptler daha hızlı çalışacaktır.
Regex Nedir ?
Regex herhangi bir dil filan değildir. Regex açılım olarak Regular Expression (Kurallı İfadeler) ‘dir. Bu da form kontrolleri ve bot yazılımlarında kullanabileceğimiz bir özelliktir. Regex bilmeyen birinin bot yazması çok zordur. Mesela form doldururken e-posta alanına ayşe@hotmail.com gibi bir adres yazan birine ş yazdığı için uyarı vermenizin en kolay yolu Regex bilmekten geçmektedir.
SQL Nedir ?
Structured Query Language, SQL bir sorgu dilidir. Veritabanındaki verileri işleme yaramaktadır. PHP – HTML ve SQL olmazsa olmaz bir üçlüdür. Bunlardan biri olmazsa site yapınızı kuramazsınız.
Hazırlayan : Cihan KÜSMEZ